0

Tester zonder tijd om te testen

Veel testers zal het bekend voorkomen het vak als tester bestaat eigenlijk maar voor een relatief klein deel uit het daadwerkelijk testen van het product wat getest moet worden. Een groot deel van de tijd gaat verloren aan het voorbereiden van testen. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende voorbereidingsstappen.

  • Het logisch opstellen van de testgevallen
  • Het uitwerken van deze logische testgevallen in fysieke testcases (stap voor stap beschreven zodat ook iemand anders de test kan uitvoeren)
  • Het maken van automatisch testen.

Nadat dit allemaal klaar is hoopt de tester er nog aan toe te komen om de opstelde testen uit te voeren. Al deze werkzaamheden zouden als doel moeten hebben om zo goed mogelijk het product te kunnen testen. De vraag is echter of dit ook echt zo is wanneer dit zo veel tijd van de tester in beslag neemt.

Product voorrang geven boven proces

Vaak wordt er niet goed nagedacht over wat de beste manier is om een bepaalde situatie te testen. In de praktijk zie je vaak dat binnen een bedrijf eigenlijk elk product (deelproduct) op de dezelfde manier getest wordt. Elke test wordt op de zelfde manier voorbereid. In dit geval zie je duidelijk dat proces voorrang krijgt boven product. Als tester zou je in bijna alle gevallen het product voorrang moeten geven boven het proces. Wanneer je dit doet ga je op een hele andere manier nadenken over testvoorbereiding. Waarom zou je bijvoorbeeld erg veel tijd gaan steken in het uitschrijven van alle teststappen, wanneer je weet dat de testen die je uit gaat voeren 1 a 2 keer uitgevoerd gaan worden. Het stap voor stap uitschrijven van een test is arbeidsintensief en in veel gevallen kun je je afvragen of deze stap niet overgeslagen kan worden.

Tuurlijk zijn er gevallen waarbij je een testscript wel stap voor stap uit zou willen werken. Denk bijvoorbeeld aan het uitschrijven van een regressietest (van deze test weet je dat hij meerdere keren uitgevoerd gaat worden). Of wanneer testscripts aangeleverd moeten worden als bewijsvoering. Dit zijn gevallen waar proces wel boven het product komt.

Voor het uitschrijven van Automatische UI testen kun je, je net als bij het volledig uitschrijven van een teststap afvragen of dit in alle gevallen wenselijk is. Het voordeel van een automatisch test is dat hij meerdere keren uitgevoerd kan worden. Het nadeel is echter dat het maken en onderhouden van de test vaak arbeidsintensief is. Tevens test een automatische test niet maar voert hij bepaalde checks uit. Wanneer je weet dat je een product of een deel van een product test wat waarschijnlijk niet of nauwelijks aangepast gaat worden. Zou je je af moeten vragen of het schrijven van een automatisch test wel toegevoegde waarde heeft.

Wordt een tester met tijd om te testen

Kijk altijd goed naar het product / deelproduct wat je moet testen en maak een afweging hoeveel tijd je wilt besteden aan de testvoorbereiding. Laat je niet leiden door het proces maar laat het product bepalen in welke mate je je testen voorbereid.

Vragen die je jezelf zou moeten stellen zijn:
1. Wie gaat de testen uitvoeren die ik opstel?
2. Is de verwachting dat de testen meerdere keren uitgevoerd moeten gaan worden?
3. Is de verwachting dat er vaak grote veranderingen aan het product /deelproduct gaan plaats vinden?
4. Wat zijn de risico’s mocht het product / deelproduct niet juist werken.

Meer tijd om te testen zorgt er voor dat je meer tijd kunt besteden aan het vinden van potentiële bugs.

Kijk uit dat jij geen tester wordt die geen tijd heeft om te testen!

Sign up for our email newsletters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *